Jak se slaví Lughnasad?

Léto, čas plný slunce, života a veselí. Čas z celého roku snad nejvhodnější k oslavám. Čas sklizně. Všechny tyto aspekty se již po více jak dva tisíce let jedinečně snoubí a vrcholí v jediný den, ve svátek zvaný Lughnasad.

Lughnasad se slaví 31. července až 1. sprna a podle mytologie ho založil keltský bůh světla, slunce, umění a řemesel Lugh na počest své nevlastní matky Taillte, bohyně plodnosti, která zemřela po zúrodnění země. Lughnasad tedy oslavuje úrodu a svými rituály má podpořit plodnost země pro další zemědělský cyklus. A jelikož úrodná půda je pro lidstvo nezbytná, jednalo se vždy o vysoce důležitou společenskou událost, na které se scházela celá komunita z širokého okolí.

A nejinak je tomu i dnes, v 21. století. Příznivci keltské kultury se na mnoha místech Evropy každoročně na přelomu července a srpna scházejí, aby tak oslavili tento prastarý svátek, setkali se s přáteli a dosyta si užili atmosféry letních nocí. U nás se největší oslava Lughnasadu konala již posedmé v zámeckém areálu východočeských Nasavrk a již tradičně ji pořádalo občanské sdružení Boii o.s., tentokrát dokonce pod záštitou hejtmana Pardubického kraje, JUDr. Martina Netolického, PhD. A slavit bylo opravdu co!

Na dvoudenní setkání se totiž sjely keltské kmeny z celé Evropy. V keltské vesničce pod nasavrckým zámkem se tak celý víkend potkávali Keltové z Čech, Slovenska, Polska, Rakouska, Německa, Francie, Švýcarska a Itálie. V tomto pestrém složení se nejprve přivítali při pátečním koncertu známých Nezmarů a Asonance a pak po celou sobotu intenzivně prezentovali návštěvníkům festivalu svůj životní styl. A protože podtématem celé akce bylo letos Zkrocení kovu, pozornost byla zaměřena především na řemesla, související se zpracováním železa a bronzu. Návštěvníci mohli na vlastní oči spatřit, jak se kovy v době železné tavily a odlévaly a jakým způsobem z nich pak vznikaly skvostné laténské výrobky, které si mohli prohlížet přímo na všudypřítomných Keltech.

Nechyběly však ani ukázky textilní výroby, úpravy potravin či válečnictví. Celý den provázel pestrý program plný odborných přednášek, přehlídek jednotlivých kmenů a přátelských utkání. A v závěru dne, kdy se žhnoucí sluneční kotouč již začal přibližovat obzoru, se Keltové sešli, aby vykonali důležitý obřad uctění plodivé síly země a poděkovali za úrodu. Návštěvníci tak byli svědky druidského rituálu a spolu s Kelty tak mohli alespoň na několik dlouhých okamžiků rozjímat o tom, jak důležitá stále je pro společnost plodnost našich zemí.

A po tomto obřadu již nic nebránilo v započetí zábavy! Keltové se s chutí a pořádným hladem po náročném dni vrhli na výborné pečené prase, které se od rána lákavě otáčelo nad ohněm, a návštěvníci využili chutné nabídky stánkařů na zámeckém nádvoří. Do džbánů a pohárů se začalo čepovat pivo a medovina a na pódiu se rozjela hudba v podání kapel Jauvajs, Beerberries, Navostro a Dick O´Brass. Keltský večírek mohl začít. A že stál za to! Návštěvníci spolu s keltskými muži a ženami divoce tančili pod pódiem až do hluboké noci a všude byla cítit báječná atmosféra radosti z vrcholného léta a příjemné společnosti.

Nasavrcký festival keltské kultury Lughnasad (a stejně tak i další akce s podobnou tematikou) není jen o „hraní si na Kelty“. Je to uctění odkazu lidí, kteří obývali naše území dávno před námi a kteří nám ze své bohaté kultury zanechali mnoho užitečného. Je to prezentace archeologického kulturního dědictví a vzdělávání veřejnosti v tomto směru. Je to utužování mezinárodních vztahů mezi lidmi se stejným zájmem a hledání společných cest. Je to navazování nových přátelství a udržování těch starých. A především je to úžasný zážitek pro všechny zúčastněné!
A za perfektní organizaci této zdařilé akce je potřeba poděkovat celému týmu organizátorů a dobrovolníků z Boii o.s. a zároveň všem dorazivším keltským kmenům!

Na akci bylo možno spatřit tato keltská sdružení: Bacrie (CZ), Boii Pannonia (AU), Boiové a Fergunna (CZ), Celtica (PL), Cerda Artisant (CH), Daoine Ceilte (CZ), Istros Keltoi (DE), Labarum Bagauda Teuta Laevi (IT), Les Enfants de Finn (FR) a Vae Victis (SK).

Více o svátku Lughnasad a jeho tradicích si můžete přečíst zde.
Webové stránky Festivalu keltské kultury Lughnasad

Fotogalerii z celé akce naleznete například zde.

Autorka textu: Veronika Mikešová
(Národní muzeum)

Několik rychlých momentek (foto V. Mikešová):

Komentáře

Přidat komentář