Reportáž z výtvarně textilního ateliéru Šila, byla...aneb výroba oděvů v pravěku (doba bronzová)

V neděli 16. 6. úspěšně skončil další ateliér pořádaný Národním muzeem v rámci projektu Archeologie na dosah. Tentokrát byl zaměřený na praktické vyzkoušení textilních technik, se kterými se setkáváme již v době bronzové. Celá akce byla koncipována jako dvoudenní a podílelo se na ní několik zaměstnanců z řad archeologického oddělení.
Účastníci byli na začátku seznámeni formou odborné přednášky se skutečnými nálezy oděvů z dané epochy a jejich rozborem (nejznámější nálezy jsou uloženy v dánském Národním muzeu, podívat se na ně můžete zde). Následně si mohli na základě získaných informací vyzkoušet kresebnou vizualizaci oděvu. Všichni společně poté přistoupili k výrobě tří oděvů – mužského, ženského a dívčího (obr. 1).

Cílem nebylo vytvořit věrné repliky, ale vyzkoušet si nejrůznější techniky, kterými byly oděvy nebo doplňky vyrobeny a ozdobeny. Mohli si tak zkusit práci s hřebenovým stávkem, uplést tkanice na prstech, plést na rámu čepičku. Oříškem byly dobové střihy, které bylo nutné přizpůsobit velikosti současného člověka. Jejich sešití a výzdoba byly o mnoho snazší. Časově nejnáročnější bylo uplést třásňovou sukýnku, pro kterou jsme si zvolili předlohu z lokality Egtved. Ačkoliv se nám během dvou dnů nepodařilo utkat a naplést potřebných 160 čísel, i tak výsledek vypadal moc hezky – ovšem obléci si jej mohou pouze odvážné dámy (obr. 2)!
Zbylé oděvy pro dospělého muže a ženu se nám společnými silami podařilo dokončit a účastníci se v nich s velkou chutí vyfotili.

Aby byl dojem z doby bronzové dokonalý, rozhodli jsme se ukázat kurzistům také techniky, jakými byly vyráběny dobové šperky – prsten, záušnice a součásti náhrdelníku. Vyrobené šperky si každý mohl odnést domů.
Ve volných chvilkách bylo možno přečíst si odbornou literaturu v tabletech, které byly po celou dobu k dispozici.
Celou dobu vládla příjemná družná nálady a výsledné oděvy jsou vskutku vyvedené. Ještě jednou bych ráda za celý tým Archeologie na dosah poděkovala účastníkům!

Doufejme, že se na dalších akcích sejdeme v podobně hojném počtu!

Autorka textu: Kristýna Urbanová
(Národní muzeum)

Pozn.: Odkazy v textu vedou na videomanuály umístěné na kanálu Youtube Archeologie na dosah a na textové manuály v sekci Ke stažení

 

Fotogalerie (foto K. Urbanová a V. Mikešová):

Štítky: 

Komentáře

Přidat komentář