Mezinárodní den archeologie 2016

Sobota 15. 10. 2016

Pojďte s námi žít minulostí!

Archeologie je věda plná dobrodružství. K čemu je nám ale dobrá? Jak vypadá každodenní práce archeologa?

Přijďte to odhalit spolu s námi na třetí ročník Mezinárodního dne archeologie, který budeme oslavovat na mnoha místech České republiky.

Poznejte v jednom dni na vlastní kůži pravěk, starověk, antiku i středověk – je úplně jedno, jaký je váš věk!

A kde nás najdete:

Filozofická fakulta UK (Celetná 20, Praha 1, 10:00–16:00)

  • Vyzkoušejte si archeologickou práci v terénu: výzkum nanečisto, dokumentaci pravěkého hrobu, určování kosterních pozůstatků a práci v archeologické laboratoři. Naučte se určovat stáří nádob, poznávat nemocné kosti a prohlédněte si originály i kopie archeologických nálezů z našeho území. Už jste někdy viděli meč z raného středověku?
  • Zúčastněte se Olympiády z dob starověkého Řecka, vytvořte si antický odlitek a podívejte se na další předměty z dob starého Řecka a Říma.
  • Obdivujte nejen keltskou módu, seznamte se s textilními a barvířskými technikami napříč historií. Některé oděvy si můžete i vyzkoušet a přitom obdivovat archeologické poklady z Týnce nad Labem. A víte, jak se ve starověku vyráběla kosmetika?  Nevíte? Tak honem k nám, ať se to dozvíte! Můžete barvit látky, tkát na stavu či s karetkami, vyrábět přesleny či šperky.
  • Přihlaste se do školy jeskynního umění, vyrobte si pravěkou sošku z keramické hlíny nebo vyrazte vlastní keltskou minci.
  • Nahlédněte do tajů kuchyní, které dávno pohltil čas. Vyzkoušejte si drcení obilí na drtidle i kamenném mlýnku.

Pro děti je kromě jiného připravena pravěká výtvarná dílna a stezka mladého archeologa, oceněná diplomem.

Kromě množství aktivit jsme pro vás v 11:00, 13:00 a 15:00 připravili bloky minipřednášek a projekcí na zajímavá témata. V úvodu jednotlivých bloků se pomocí videomostů přeneseme na archeologické výzkumy za kolegy do Egypta a na Slovensko.

S oslavami Mezinárodního dne archeologie se můžete setkat i na dalších místech v ČR. Bude se něco dít i u Vás? Podívejte se na přehlednou mapu na: www.denarcheologie.cz

Komentáře

Přidat komentář